Volební program Emila Škrabiše

Vážení voliči,

přistupujete znovu k urnám, abyste svým hlasem dali souhlas k zastupování zájmů vlastních i našeho regionu, tomu, o kom jste přesvědčeni, že nechce být senátorem jenom proto, aby si zajistil slušnou životní úroveň.

Mám zato, že za svého působení v Senátu jsem Vás přesvědčil, že mi vždy šlo o to, abych byl užitečný regionu, jehož voliči mne tam vyslali. Za dosavadní působení v této funkci se nestydím, na problémy volebního obvodu jsem vždy slyšel. Zodpovědně prohlašuji, že se mi velmi dobře spolupracovalo se starostkami a starosty v našem regionu. Byla to vždy smysluplná spolupráce, ať se jednalo o zajištění finanční spoluúčasti státu na řešení pitné vody pro obce nebo zavedení ušlechtilého paliva – plynu pro domácnosti i instituce. Právě plynofikace podhorských obcí má obrovský význam pro zlepšení ovzduší tohoto území. Nestál jsem stranou, když se jednalo například o modernizaci třinecké nemocnice. Kdo ji dnes navštíví, najde moderní zařízení odpovídající těm nejpřísnějším normám. A bylo to potřebné úsilí. Nemocný člověk má právo na prostředí, kde jsou nejen příjemní lékaři a zdravotní personál, ale i okolí, které také léčí. Také na zlepšení podmínek pro výchovu a vzdělávání naší nejmladší generace svůj podíl mám, ať to byly školy v Hnojníku, Jablunkově, Dolní Lomné a dalších obcích mimo obec Bystřici, kde vedení obce využívalo pomoci jiných politiků. Je třeba říci, že ne všechny obce ode mne pomoc žádaly, ale ty, které se na mne s jakoukoli potřebou obrátily, jsem nezklamal a jejich problémy jsem se snažil s plným nasazením řešit. Někdy se mi také stalo, že jsem se nesetkal s pochopením u orgánů, které pomoc obcím zajišťují, že finanční účast státu, pro tu konkrétní akci, pro tu konkrétní obec, je oprávněná a nutná.

Podílel jsem se na organizaci všech ročníků Mezinárodní ekologické soutěže, jejímž cílem je zamezení ničení životního prostředí všemi obory lidské činnosti. Do této soutěže jsou zapojeny tři státy: Česká, Polská a Slovenská republika. Iniciátorem soutěže byla Česká hutnická společnost Třineckých železáren a.s.. V roce 1997 tato soutěž proběhla pod mou záštitou. Jsem členem této společnosti a jsem potěšen, že její činnost je vnímána mezi občany pozitivně. Všichni pozorujeme, jak se zlepšilo ovzduší v našem regionu a také vidíme v Olši ryby, které tam ještě před několika lety nebyly.

Postavil jsem se aktivně k problematice oprávněných požadavků Třineckých železáren po privatizaci tohoto ocelového gigantu našeho regionu. Nakonec bylo pochopeno, že Třinecké železárny představují životní jistotu většiny obyvatel našeho regionu a problém byl smysluplně a spravedlivě dořešen. Tady je nutno vidět i ten fakt, že kladné řešení nebylo ve prospěch vlastníků železáren, ale ve prospěch dalšího rozvoje a konkurenceschopnosti tohoto podniku a tím také k perspektivnímu zachování pracovních míst.

Byl jsem užitečný při prosazování privatizace rybníků ve Stříteži ve prospěch rybářů, především z řad pracovníků Třineckých železáren. Rybníky budou i nadále sloužit k odpočinku po namáhavé práci a k využití volného času pro asi tisíc rybářů.

Volební obvod, za který jsem byl zvolen do Senátu, hraničí s Polskem a Slovenskem. Vztahy mezi občany těchto států v přihraniční oblasti jsou nadstandardní a zodpovědně říkám, že tady v Beskydech a okolí hranice občany nerozděluje, ale úspěšně spojuje. Byly vytvořeny dva Euroregiony, které prakticky spolupracují. Každá obec má uzavřenou dohodu o vzájemné spolupráci s polskou i slovenskou obcí. Jsem rád, že můj nápad uzavřít dohodu o spolupráci mezi Těšíny na obou březích Olzy a Rožňavou, kde mám spoustu přátel, město Český Těšín realizovalo a spolupráce trvá a je užitečná.

Při mém působení v přihraniční oblasti prosazuji a jsem zastáncem dobrých vzájemných vztahů a snažím se svými postoji k tomuto přispívat. Jsem hrdý na to, že celý život žiji ve Slezsku na pomezí tří států a mohu vnímat kulturu a hrdost jednotlivých národů, které zde žijí. Spolupracuji rovněž s představiteli dolů, kteří úspěšně prosadili privatizaci OKD. Podporoval jsem ty aktivity, které směřovaly k tomu, aby privatizace byla realizována ve prospěch iniciativ z regionu, nikoliv pro nadnárodní společnosti, které k této oblasti nemají žáden vztah a také proto, že v dolech pracují horníci z těšínské, třinecké a jablunkovské části regionu. Své aktivity jsem směřoval také k řešení oprávněných požadavků církví jak katolické tak protestantských a také k činnosti Charity a Diakonie, které jsou v naší společnosti nezastupitelné a skláním se před jejich působením ve prospěch potřebných.

Celé své volební období usiluji společně s obcemi Horní a Dolní Lomná a Bukovec o zrušení hájení území pro vybudování výhledových vodních nádrží na území těchto obcí. Za poslední čtyři roky se mi podařilo přimět k návštěvě dva ministry životního prostředí, aby se přesvědčili na místě samém, o jaké území se jedná. Oba ministři před představiteli dotčených obcí prohlásili, že vybudování nádrží v těchto lokalitách, by byl necitlivý zásah do krajiny a došlo by v případě Lomné, k zániku jednoho z nejkrásnějších údolí Beskyd. Věřím, že přísliby ministrů budou naplněny, a že při změně Směrného vodohospodářského plánu ČR budou tyto lokality nejpozději v roce 2008-2009 z plánu vypuštěny. Aby se tak stalo, musí toto řešení podporovat také krajští zastupitelé z tohoto regionu. Bez vůle krajského zastupitelstva ke změně nemůže dojít. Doufám, že se tak stane a pokud budu zvolen, budu stejně, jak v tomto volebním období, s plným nasazením o to usilovat.

Zdálo se, že prales MIONŠI bude stále jen zmíněn na stránkách učebnic nebo propagačních materiálů, zvoucích k návštěvě Beskyd a veřejnosti nebude zpřístupněn. Po mnoha jednáních, které jsem měl s ministrem životního prostředí RNDr. Kužvartem a následně s RNDr. Ambrozkem, ministr dal souhlas ke zřízení naučné stezky kolem tohoto vzácného území.. Přípravy jsou již v takovém stadiu, že lze očekávat první návštěvy pralesa již v letošním roce.

Řešil jsem mnoho případů, týkajících se transformace zemědělských družstev, restitucí majetku i vzájemných sousedských vztahů. Vždy pozorně naslouchám všem problémům, se kterými se na mne občané obracejí a snažím se podle možnosti, které mi dává právní řás naší republiky, jejich problémy řešit.

Jako senátor jsem nepraktikoval zdvořilostní návštěvy institucí a starostů obcí, abych vypil kávu, vzájemně se s představiteli pochválil, jak nám práce dobře jde ale na každé zavolání, bez ohledu na čas jsem byl k dispozici nejen svému volebnímu obvodu, neodmítl jsem starosty i občany mimo volební obvod. Se vší odpovědností jsem se snažil pomáhat všem, kterým je činěna křivda, a podporoval smysluplné aktivity.

Dáte-li mi svůj hlas, budu s plným nasazením pracovat pro region. Nikdy jsem nedával a nechci dávat populistické sliby, které se před každými volbami jen hrnou z úst většiny kandidátů.

Ve volebním obvodu však

- budu spolupracovat s představiteli měst a obcí i ostatních institucí, protože samosprávy měst a obcí ví nejlépe, co je potřeba realizovat pro vytváření nových pracovních míst, zlepšování infrastruktury, podnikatelského prostředí a v neposlední řadě vzdělanosti občana,

- budu spolupracovat s národnostními menšinami a usilovat o další rozšiřování přeshraniční spolupráce s obcemi polské a slovenské republiky,

- budu spolupracovat s církvemi a hájit jejich oprávněné zájmy, podporovat opomíjené neziskové organizace, které se starají o naše potřebné spoluobčany,

- budu usilovat o zlepšení dostupnosti Beskyd pro turistiku . Chybí zde záchytná parkoviště, lanovky i vhodné ubytovací kapacity, není dostatek zařízení pro aktivní odpočinek,

- budu usilovat o zrychlení stavby plánované silniční sítě pro zlepšení dostupnosti Jablunkova a Třince,

- budu usilovat o dořešení problematiky plánovaných vodních nádrží na řece Lomné a Olze, ve prospěch obyvatel dotčených obcí,

- zasadím se, aby se stát ve větší míře podílel na financování náročných investic, jakými jsou čistírny odpadních vod, na které obce ve svém rozpočtu nemají.

V Senátu P Č R

- budu podporovat každou iniciativu na zákonné potírání kriminality, korupce, černé ekonomiky, na zlepšení vymahatelnosti práva,

- budu podporovat snahu směřovat investice do moderních technologií a podpory malých a středních podnikatelů a tím vytváření pracovních míst,

- budu podporovat nutnost zrovnoprávnění našich zemědělci se zemědělci původních členských států EU v oblasti dotační politiky,budu podporovat vytváření příznivých ekonomických a sociálních podmínek legislativní cestou pro rodiny s dětmi,

- budu podporovat legislativní formy pomoci mladým lidem před vstupem do výrobního procesu,

- budu podporovat zvyšování investic do vědy, výzkumu, vzdělanosti a školství,

- budu podporovat snahy o zachování a rozvoj kultury na venkově, především podporou národopisných souborů,

- budu podporovat smysluplné aktivity směřující ke zlepšení životních podmínek a zdravého životního prostředí venkovských oblastí i aglomeraci velkých měst.

- Region Moravskoslezského kraje potřebuje k řešení vysoké nezaměstnanosti přísun kapitálu, který by vytvořil nová pracovní místa. O to budu v Parlamentu České republiky usilovat.

Vážení občané, vážení voliči,

bez Vaší podpory nemohu nic z těchto záměrů realizovat. Proto přijďte k volbám a jestli jsem Vás v minulém období svou prací nezklamal, umožněte mi, abych získané zkušenosti mohl využít i v následujícím období ve prospěch našeho krásného regionu.

Dejte mi svůj hlas!

Děkuji za důvěru Emil Škrabiš