Valdštejnský palác - současnost

Valdštejnský palác byl až do roku 1945 v držení potomků jeho zřizovatele. V tomto roce přešel do majetku státu a byly zde umisťovány různé státní instituce. Nyní slouží prostory Valdštejnského paláce pro práci senátorů a pracovníků Kanceláře Senátu. V Hlavním sále, který po ustanovení Senátu sloužil jako jednací sál, jsou pořádána veřejná slyšení, společenská setkání, koncerty a další kulturní akce, v Rytířské síni přijímají představitelé Senátu zahraniční delegace a jiné významné hosty.

O víkendech, každou sobotu a neděli od 10 do 16 hodin, jsou nejvýznamnější prostory, doplněné o historický mobiliář, volně přístupné zájemcům ke zhlédnutí nádherných a komplexně zrekonstruovaných interiérů. Bývalá konírna byla přebudována na nový jednací sál a probíhají v ní schůze Senátu a jiné akce orgánů Senátu. Jednací sál spolu s dalšími prostorami je pro veřejnost přístupný během zasedání Senátu a o významných státních svátcích - 8. května a 28. října.

Na klasicistním schodišti, vedoucím z Jednacího sálu do historických prostor, byla v roce 2001 umístěna galerie portrétů předsedů českých senátů. Senát Parlamentu České republiky se tím přihlásil k odkazu Senátu Republiky československé, který existoval v letech 1920 - 1939. Valdštejnská jízdárna byla rovněž zcela opravena a slouží jako stálá výstavní síň. Přístupná je v době výstav kromě pondělí denně od 10 do 18 hodin.

Senát tak plní svůj slib, který vyslovil jeho první předseda Petr Pithart, že palác nebude jen sídlem Senátu, ale že nejcennější část této mimořádně hodnotné historické stavby bude po dlouhých letech, kdy byla obsazena různými úřady, zpřístupněna veřejnosti.