Valdštejnská zahrada - historie a současnost

Zahrada byla budována souběžně se stavbou paláce a původně byla komponována v italském stylu. Vzhledem k prostorovým možnostem je členěna do několika částí. Na východní straně je dominantní sala terrena, na opačném zaujme rybníček s umělým ostrovem s Herkulovou sochou. Bohatá zeleň je provázena třemi kašnami, kopiemi původních Vriesových soch a reliéfními vázami. Na jižní straně je unikátní umělá krápníková stěna s grottami (jeskyněmi) a voliéra pro exotické ptactvo.

Každého návštěvníka zahrady upoutá především sala terrena. Trojosá kolosální otevřená stavba, odpovídající výškou Hlavnímu sálu, neměla v době vzniku a ani později obdoby. Charakter její výzdoby se shoduje s výzdobou ostatních prostor paláce. Strop je zdoben freskami, dělenými do tří sekvencí řeckého Olympu: uprostřed Zeus s Herou a Venuší, na jižní straně bohové Trojských a na severní bohové Helénských. Medailony kolem Olympu znázorňují hrdiny trojské války, jejíž tematika je i ve třech lunetách na čelní stěně. Na výzdobě se podíleli Canevalle, Galli a pravděpodobně i Bianco za účasti svých pomocníků.

Pečlivě renovovaná Valdštejnská zahrada je volně přístupná od dubna do října od 8 do 18 hodin, v době státních svátků je slavnostně osvětlena a otevřena až do 22 hodin. V sale terreně probíhají v letní sezóně pro veřejnost koncerty, divadelní představení a jiné kulturní akce.