Kolovratský a Malý Fürstenberský palác - historie a souč.

Kolovratský palác vznikl v závěru 18. století na místě menšího domu. Stavbu zadala manželka šlechtice Heřmana Jakuba Černína vynikajícímu architektovi Ignáci Palliardimu. Vzniklo tak honosné šlechtické sídlo, jež v době klasicismu mělo připomenout palácový typ vrcholného baroka. V 19. století byl palác, již v držení Kolovratů, přestavěn v novobarokním slohu do dnešní podoby. Interiér doznal od této doby mnohých změn, zajímavé jsou dva reprezentativní salonky - Růžový a Zelený - a původní pozdně barokní pilířové schodiště. S tímto palácem stavebně souvisí Malý Fürstenberský palác, postavený kolem roku 1770. K němu se připojuje půvabná rokoková terasovitá zahrada, vybavená altány, schodištěm a balustrádami a vystupující do trojdílné sala terreny. Zahrada je součástí přístupného komplexu zahrad pod Pražským hradem.

Tyto paláce jsou od roku 1918 v držení státu. V době první republiky zde sídlilo předsednictvo ministerské rady, po roce 1945 ministerstvo informací a osvěty, později ministerstvo kultury.

Nyní jsou v palácích hlavně kanceláře senátorů a pracovníků Kanceláře Senátu, salonky slouží k jednání senátních výborů a senátorských klubů. Některé místnosti jsou přístupné během výše uvedených státních svátků v rámci dnů otevřených dveří.